Řecko - Průvodce
Seznamte se s řeckou kuchyní a vyzkoušejte něco neznámého – ochutnejte některé z typických specialit oblasti, nenechejte si ujít bohatou nabídku mezédes, rozmanité druhy vynikajícího (často plněného) pečiva, sladkosti a ochutnejte něco z darů moře… Nezapomeňte ani na výtečnou kávu, řecká vína a alkohol.
Řecká kuchyně je velmi chutná a rozmanitá, o co jednodušší je příprava pokrmů, o to pestřejší je nabídka. Šmrnc jí dodává vyvážená směsice středomořských a orientálních vlivů. Snad každá vesnice má svoji specialitu. Základem jsou různé druhy masa, plody moře a nepřeberné množství ryb (pozor, jsou dost drahé). Nezbytnou součástí je olivový olej, spousta zeleniny, luštěniny, kozí sýr, nepostradatelné koření a bylinky. Ke všemu se podává bílý chléb, jako dezert se často servíruje čerstvé ovoce. Řecké polévky jsou hutnější než evropské (někdy spíš „na vidličku“) a mohou se podávat i jako hlavní jídlo.
Zvláště v ostrovních tavernách se nejprve objeví na stole předkrmy zvané mezédes (mezés). Může jimi být cokoliv: delikatesy z plodů moře, různé pasty, pomazánky, saláty, sýr Feta, olivy, grilovaná, smažená, plněná či nakládaná zelenina nebo nějaká jiná lahůdka. V tradičních tavernách možná nepotkáte jídelní lístek, zato Vás třeba pustí ke grilu nebo Vás nechají v kuchyni nahlédnout pod pokličky. Čerstvé ryby si na mnoha místech dodnes můžete vybrat z chladicího boxu sami.
Najdete-li tavernu, kde se stravují místní, můžete si být jisti, že se najíte opravdu kvalitně a za přijatelnou cenu.
Podnebí a životní styl zde určují poněkud odlišné stravovací návyky, než jsme zvyklí. Řekové jsou pravými nočními ptáky. Na snídani (často se spokojí jen s jedním šálkem kávy) a oběd se příliš nedbá, zato večeře, podávaná v pozdních večerních hodinách, se stává tou pravou společenskou událostí, na kterou si udělají čas, dokážou u ní relaxovat a opravdu si ji vychutnat.
Řek jí nerad sám, přednost dává posezení s přáteli. Nadevše miluje, když může mít na stole co nejvíce různých dobrot najednou. Maso a ryby se servírují na větších talířích, ze kterých si každý ze stolujících bere podle libosti. Zaujal-li vás tento způsob stolování, nebuďte překvapeni, že se Vám začnou záhy vršit na stole i talíře, z nichž už bylo všechno snědeno. Není to chyba obsluhy, pravý Řek má totiž rád i pohled na to, jaké že to byly hody…
A co dobrého můžete ochutnat?
Nejznámějšími pochoutkami jsou bezpochyby musaká(s) (lilkový nákyp s mletým masem a bešamelovou omáčkou, někdy i bramborami), gýros (vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso opékané na svislém otočném rožni, postupně odkrajované; podává se v obilné placce, které se říká „pita“ nebo s hranolky a oblohou na talíři), suvláki (řecký špíz: na jehle nebo špejli grilované vepřové, jehněčí nebo kuřecí maso), z předkrmů tzatzíki (jogurtová pasta s okurkou a česnekem, popř. s trochou kopru) a choriátiki (řecký salát: čerstvá zelenina, sýr Feta a olivy, dochucený solí, oregánem, olivovým olejem a octem).
Typická jsou však i yemistá (rajčata a papriky plněné rýží, bylinkami, popř. mletým masem), stifádo (dušené telecí, popř. králičí maso s cibulkami v rajčatové omáčce), keftédes (báječně kořeněné karbanátky z mletého masa), pastício (zapečené těstoviny s mletým masem, vše zalité bešamelovou omáčkou).
Z dalších předkrmů třeba dolmádes (vinné listy plněné rýží s koprem nebo rýžomasovou směsí) nebo taramosaláta (pyré z tresčích jiker a strouhanky nebo brambor), z polévek avgolémono (většinou silný kuřecí vývar se šlehaným vejcem a citrónem). Z dezertů ochutnejte například baklavá(s) (velmi sladký moučník z listového těsta, plněného ořechy a medem či sirupem) nebo kadáifi (závitek s ořechy a sirupem, charakteristické jsou tenké vlasce těsta na povrchu).
Rádi mlsáte, ale neradi oříšky? Ochutnejte oblíbený yaúrti me méli (hutný bílý jogurt s medem)…xxx




-
-
ostrov SYMI 2017 Autor: Ivule7
-
-
- více>